top of page

Een bus vol ideeen

het positieve effect van belevingstechnologie

“Het is een Mercedes, meneer”
lees het artikel in het dvhn

De filosofie achter de belevingstechnologie van Negotica is voor eenieder herkenbaar: blije mensen zijn gezondere mensen. Met als uitgangspunt dat iedereen het recht op zelfontplooiing heeft, ook als je ziek bent of je je zelfstandig niet kan ontplooien. 

 

Kenmerkend voor de belevingstechnologie van Negotica is het gecombineerd ontwikkelen van sensorische en zintuigelijke toepassingen. Wij doen dit met de inzet van componenten en sensoren die effecten als beeld, licht, geluid, beweging, lucht, geur en kleur opleveren. Deze effecten wordt gecombineerd om zo voor een optimale beleving te zorgen voor de gebruikers.

In opdracht van zorgorganisatie ZINN in Haren heeft Negotica samen met id COM interieur de uitdaging opgepakt om een virtuele bus voor de bewoners in  de woonzorglocatie De Dilgt te realiseren. In deze levensechte bus kunnen de de bewoners, die veelal kampen met geheugenproblematiek, plaatsnemen. 

​​

Goed nagedacht over mobiliteit en toegankelijkheid

 

"Goed nagedacht over mobiliteit en toegankelijkheid"

DSC_3807.JPG

 

“Het is net alsof je echt in de bus zit. Ik vind het fantastisch!” 

Wil Koopmans, directrice van zorginstelling ZINN vertelde dat de bewoners het zo leuk vonden om een eindje met de bus te gaan rijden, maar dat het voor sommigen fysiek niet meer mogelijk was. Zo kwamen ze op het idee om een virtuele bus te maken zodat alle bewoners altijd in staat zijn om een reisje te maken. “Je moet het zien als vermaak, als reuring,” legt Koopmans uit. 

Bij het ontwerp van ‘In de Bus’ is er goed nagedacht over de mobiliteit van de bewoners en de toegankelijkheid. De bus heeft daarom naast een viertal echte busfauteuils plaats voor twee rolstoelen of één bed. 

“Het is net alsof je echt in de bus zit.” 

 

Er zit bij deze bus meer onder de motorkap dan in eerste instantie zichtbaar is.  Door de ramen zie je prachtig gefilmde routes uit de omgeving van Haren en Groningen voorbij glijden. Het gevoel van reizen ervaar je pas goed als je zelf in de bus zit. Je hoort geluid en muziek, je kunt zowel opzij als voorruit kijken en net als bij een echte bus zijn er stopknoppen om de bus te laten stoppen bij de eerstvolgende halte. 

Door al die interactieve elementen voelt het alsof de bewoners echt een tochtje door het ommeland maken. Ook de kleinkinderen zitten graag voorin op de bestuurdersstoel, achter stuur en dashboard met echte bus geluiden. Of je nu stuurt of niet, als het landschap voorbijglijdt is er veel te zien en ook veel om over te praten. Daardoor is de bus ook een gewilde sociale ontmoetingsplek. 

De belevingstechnologie van Negotica richt zich met deze virtuele bus op de beleving van de gebruikers. In het geval van de bewoners van De Dilgt gebeurt dit aan de hand van herinneringen. ZINN vult hiermee de focus van kwaliteit van zorg aan met kwaliteit van leven.

De bus is sinds maart 2015 in gebruik in zorglocatie De Dilgt in Haren. De bewoners zijn laaiend enthousiast. Voor hen is het een ideale manier om een ritje te maken zonder de stress van het reizen te ervaren.

bottom of page