top of page

Onderzoek Domotica in de palliatieve zorg

In hoeverre kan domotica worden ingezet in hospices om de persoonlijke controle van patiënten te vergroten met als uitgangspunt een bijdrage te leveren aan palliatieve zorg?”

In april is naar deze vraag een onderzoek gestart door de Hanzehogeschool in Groningen. Tijdens het onderzoek is gekeken naar de persoonlijke controle van gasten in de palliatieve zorg. Met persoonlijke controle wordt de invloed bedoeld die iemand uit kan oefenen op functionaliteiten en diensten in zijn of haar omgeving. Bijvoorbeeld: de bediening van de verlichting, audio en video, verwarming, zonwering, deur open of dicht en geuren. Maar ook: diensten zoals catering en schoonmaak.

Met zowel medewerkers (verpleegkundigen) als met vrijwilligers in een hospice of verpleeghuis zijn interviews gehouden. De vragen die gesteld zijn concentreerden zich op de persoonlijke controle van gasten in de palliatieve zorg. De uitkomsten van het onderzoek lees je in deze blog.


Persoonlijke controle over de diensten en fysieke omgeving blijkt belangrijk


Gasten voelen zich bezwaard als zij geen invloed hebben op hun persoonlijke controle. Bijvoorbeeld als zij niet meer uit bed kunnen komen, of als zij steeds moeten vragen of de deur open of dicht kan worden gedaan. Dit bleek ook terug in de uitkomst van het onderzoek. De nu gebruikte afstandsbedieningen hebben als nadeel dat voor elk apparaat een andere bediening is, ze raken zoek en gasten hebben moeite met de knoppen.

“Leven doe je op je eigen manier, sterven ook.”

Dat gasten ook in hun laatste levensfase, zelfs als ze bedlegerig zijn, de persoonlijke controle kunnen houden is iets wat werd toegejuicht door de geïnterviewde medewerkers. Uit de interviews kwam naar voren dat de medewerkers op gebied van audio en video, licht en automatische deuren en gordijnen een toekomst zien binnen hospices. Het mooiste zou zijn als dit gedaan kan worden op een apparaat wat ze al kennen, bijvoorbeeld een tablet.


Met een app op een tablet kunnen patiënten zelf de regie in handen blijven houden. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet voor elke keer dat ze het licht uit willen iemand te roepen, maar kunnen ze dit via de tablet aanklikken. In het onderzoek komt dus duidelijk naar voren dat er kansen liggen voor de toepassing van domotica in de palliatieve zorg om ook in de laatste levensfase meer zelfregie mogelijk te maken.

Negotica kan de palliatieve zorg ondersteunen in vergroten van de persoonlijke controle voor hun gasten. Als landelijke partij actief op het gebied van zorgdomotica leveren wij oplossingen voor veiligheid, welzijn en comfort.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Negotica? Of wil je meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Negotica.


Comments


bottom of page